Linkek a témában:
A lisztérzékenységről érthetően
A lisztérzékenység oka, tünetei és diétája.
Egy oltással megszüntethető a lisztérzékenység?
Egy újonnan fölfedezett oltóanyag megakadályozza, hogy a lisztérzékenyek szervezetében allergiás reakciót váltsanak ki a kenyér fő összetevői, így érintettek tízezrei állhatnak át a körülményes diétáról a hétköznapi étrendre.
Gluténérzékeny.hu portál - cikkek, receptek
Gluténérzékenység egy sokakat érintő autoimmun betegség, amely számos kellemetlen, gyomor- és bélrendszeri tünetet okoz. Kezeletlenül bélkárosodáshoz vezet, amely következménye súlyos felszívódási zavarok kialakulása. A helytelen emésztés miatt pedig hiánybetegségek alakulnak ki. Tehát a gluténérzékenység a cöliákia vagy köznyelven lisztérzékenység egy igen súlyos betegség, amit diétával kezelnek
Hajdina előnyei
A hajdina régóta ismert termék, amely a hagyományos étrendnek évszázadok óta része. Nem rendelkezik glutén tartalommal így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A hajdina egy rendkívül hasznos élelmiszer, amely superfood is egyben. Fogyasztása az izmok növekedését is támogatja.
Konjak liszt jótékony hatásai
Napjainkban egyre többen szenvednek különféle ételallergiával. Lisztérzékenység esetén a hagyományos fehér liszt fogyasztása nem lehetséges. A konjak lisztet bátran fogyaszthatják glutén érzékenyek, valamint szív problémával küzdők is. A konjak liszt emellett fogyókúra során is hatékony.
Nyakunkon a gluténterror: kényszer és üzlet
A gluténmentes étkezés diéta, de nem fogyókúra, a gluténnek sem az egészségtudatos életmódhoz, sem a hízáshoz sincs semmi köze. A gluténérzékenység egyszerűen kényszer. Fullajtár Andrea például hároméves kora óta kénytelen lemondani minden búza-, árpa- és rozslisztes termékről, és olykor még a kávétejszínről is. A kezelésre pedig az életmódváltáson kívül nincs más lehetőség. Ám az, aki átáll, már egy hónap alatt javulást érez.
Meghatározás
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. Bár a búza az élelmiszerek fehérjetartalmának jelentős részét teszi ki, bizonyos emberek érzékenyek a gluténra és ezért nem fogyaszthatják.